Ideje za notranjo opremo – trendi materialov iz sejma pohištva v Milanu 2017 (1.del)

Objavljeno: 10. 05. 2017

V aprilu sem se ponovno udeležila pohištvenega sejma “Salone del mobile Milano 2017” in si ogledala sveže ideje za notranjo opremo svetovno znanih oblikovalcev! Dogodek sodi med večje na področju notranjega oblikovanja v svetovnem merilu, zato me ob vsakem obisku prevzamejo občutki vzhičenja in velikih pričakovanj.

Z vami z veseljem delim navdih, trende in smernice ter ideje za notranjo opremo, ki jih je ujelo moje oko na spektakularnem prizorišču oblikovalskega sveta. Najprej vam v nadaljevanju podrobneje predstavljam trende materialov notranje opreme.

Beli marmor - material številka 1!

Naraven, brezčasen, trajen, čist in prestižen! Značilen je po sivkastih zakrivljenih linijah, ki tečejo kakor vene v naših telesih in je kot tak izjemno živ, a hkrati pomirjujoč. Uporabljali so ga že Rimljani. Upam si trditi, da je marmor na letošnjem sejmu zagotovo pohištveni material “številka 1”, saj ga lahko najdemo v obliki talnih in stenskih oblog, jedilnih in klubskih mizah, kopalniških umivalnikih, pohištvenih frontah ter dekorativnih elementih.

Poleg belega marmorja so se razstavljavci predstavili tudi z marmorjem v drugih odtenkih, od zelene, rjave, bež in zlate, kar je izjemno impresivno predstavilo italijansko podjetje “CITCO”.

Vzorci marmorja so bili predstavljeni tudi na cenovno dostopnejši keramični osnovi, in sicer kot keramične ploščice, plošče za mize, pohištvene fronte itd.

Les  – izraža toplino!

Topel, naraven pohištveni material, ki odraža domačnost, je že od nekdaj prisoten v pohištveni industriji in ostaja na vrhu oblikovalstva. Poleg starega dobrega hrasta in oreha, je na letošnjem sejmu bilo opaziti več modnega pohištva iz bukve, jesena, bora in celo češnje in mahagonija.

Ena vrsta lesa se na istem izdelku krasno dopolnjuje z drugo, prav tako z materiali z visokim sijajem ali v mat izvedbi, ter v družbi kovin.

Brez kovin ne gre!

Hladna, trdna, s sijajem ali brez, tudi pridobljena iz narave, a predelana, je kovina, ki je stalna spremljevalka pohištvene industrije. Že nekaj let prevzemata vodilno mesto črna in grafitno siva kovina, predvsem v skandinavskem in industrijskem oblikovalskem slogu. Obe samostojno delujeta hladno. Nasprotno je z bakreno in zlato kovino, saj obe delujeta toplo. Zlata se strmo vzpenja in si je našla visoko mesto v višjih cenovnih segmentih.

Razen vseh omenjenih, je bilo opaziti tudi barvane kovine v širokem barvnem spektru.

Materiali za oblazinjeno pohištvo!

Med temi letos ni opaziti prav posebnih novosti. Še vedno je največ glamuroznega pliša!

Plišu sledi vselej modno usnje, v temno rjavi ali naravno rjavi barvi oziroma v “vintage” izvedbi.

Razen tega so izstopali pohištveni kosi oblečeni v volnene, toplo delujoče tkanine, s pepita in karirastimi vzorci, ali pa v tanjše gladke tkanine, potiskane z motivi iz mest ali narave.

Oblazinjeni pa niso le že omenjeni kosi pohištva, temveč tudi fronte komod, omar, mnogokrat s prešitim usnjem ali tkanino z vidno strukturo tkanja.

Kaj pa bi rekli na omaro z drsnimi vrati iz tekstila? Okrog nje se je gnetlo toliko obiskovalcev, da sem morala uporabiti komolce, da sem se prebila do nje! Ja, vrata izgledajo tako, kot zavesa!

omara z drsnimi vrati iz tekstila

Če potrebujete navdih ali pa vas zanimajo barve, ki nas bodo spremljale v interjerjih v prihodnosti, se mi pridružite pri naslednji objavi!

Anita

Storitve notranjega oblikovanja A – Notranji dizajn

hello world!
© 
2024
 A-Notranji Dizajn
Izdelava: Nika Agency
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram